Welkom bij bel hypotheek. Bel hypotheek geeft onafhankelijke hypotheek informatie over verschillende hypotheken ook kunt u bij ons de nieuwste ins en outs over lezen over hypotheken. Bel hypotheek geeft hypotheek bedrijven ook de mogelijkheid te adverteren op onze hypotheek portal neem daarvoor contact op via ons contact formulier.

Uw Advertentie hier?

Wilt u op deze plaats adverteren, neem dan contact op met BelHypotheek. U kunt ons bereiken via email of u kunt telefonisch contact opnemen op het volgende nummer: 06 48242320

contact
 

Oversluiten van hypotheken is aan het inzakken

AMSTERDAM - Steeds minder huiseigenaren sluiten hun hypotheek over en als ze dat al doen, dan zetten zij de rente op hun nieuwe lening 10 jaar of langer vast. Dat blijkt uit het Woonbericht, een terugkerend onderzoek van de Postbank naar de stand van zaken op de woningen- en hypotheekmarkt. ‘Nog maar 14 procent van de huizenbezitters overweegt zijn hypotheek in te ruilen voor een nieuwe.

Begin 2006 speelde nog 1 op de 5 huizenbezitters met die gedachte,’ zegt een woordvoerder van de Postbank. ‘De verklaring ligt voor de hand: de rente is in de tussentijd gestegen en consumenten verwachten niet dat de rente op korte termijn zal gaan dalen.’

Pessimisten vrezen dat dit de opmaat is voor meer verhogingen, uitmondend in een periode met hoge rentestanden van 7, 8 of 9 procent of nog hoger, zoals die wel voorkwamen in de vorige eeuw. Er zijn echter weinig aanwijzingen dat het zover komt. ‘Wie verder teruggaat in de geschiedenis, bijvoorbeeld tot aan de Tweede Wereldoorlog, ziet dat eerder langjarige perioden met een lage rentestand gebruikelijk zijn, dan lange perioden met een hoge rente’, zegt econoom Nico Klene van ABN Amro.

De afkoeling van de oversluitmarkt is slecht nieuws voor de tussenpersonen en de banken die de afgelopen jaren goed verdiend hebben aan het oversluiten van bestaande hypotheken. Grote marktpartijen, zoals de Postbank en de Rabobank – waar de meeste mensen hun hypoheek hebben lopen – zijn zich de afgelopen maanden meer en meer gaan richten op mensen die een huis kopen. De Postbank heeft een eigen makelaarsservice en de Rabobank werkt samen met diverse makelaars, die klanten moeten aanbrengen. Op deze manier proberen de banken hun afzet van hypotheken op peil te houden.

Ondanks de stijgende rente verwachten de meeste deelnemers aan het Postbank-onderzoek dat ook de huizenprijzen het komende jaar verder zullen stijgen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars maakte vorige week bekend dat zij rekent op een stijging van de prijzen in 2007 met gemiddeld 5 procent.

De betaalbaarheid van koopwoningen, vooral voor starters, staat daardoor sterk onder druk, zegt de Postbank. Bron: Volkskrant 16 januari 2007

Terug