Welkom bij bel hypotheek. Bel hypotheek geeft onafhankelijke hypotheek informatie over verschillende hypotheken ook kunt u bij ons de nieuwste ins en outs over lezen over hypotheken. Bel hypotheek geeft hypotheek bedrijven ook de mogelijkheid te adverteren op onze hypotheek portal neem daarvoor contact op via ons contact formulier.

Uw Advertentie hier?

Wilt u op deze plaats adverteren, neem dan contact op met BelHypotheek. U kunt ons bereiken via email of u kunt telefonisch contact opnemen op het volgende nummer: 06 48242320

contact
 

Maximale hypotheek wordt lager

Maximale hypotheeksom tot 15 procent lager

AMSTERDAM - Consumenten kunnen sinds begin dit jaar minder hoge hypotheken krijgen. In sommige gevallen is de maximaal te verkrijgen hypotheeksom teruggevallen met 15 procent. Dat liet directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag weten bij de publicatie van het jaarverslag. De banken verstrekken minder hoge hypotheken omdat de politiek dat wil. Er zijn zorgen dat mensen leningen aangaan op de toppen van hun kunnen. Vanaf begin dit jaar hanteren banken en andere kredietverstrekkers een ‘draagkrachttabel’. In sommige gevallen zijn maximale hypotheken daardoor met 10 tot 15 procent gedaald. Gemiddeld is de maximale hypotheek door de tabel ruim 5 procent lager, zo zei Blocks.

‘Wij doen dit wegens de situatie op de huizenmarkt. De vraag in Nederland is hoger dan het aanbod. Daarom is er onder mensen een natuurlijke drang om zo veel mogelijk te kunnen lenen’, aldus Blocks. Volgens de NVB is in Nederland de uitstaande schuld gemiddeld 80 procent van de waarde van de eigen woning, tegen gemiddeld 20 procent in de rest van Europa.

Volgens Blocks mogen hypotheekverstrekkers in bepaalde unieke gevallen afwijken van de richtlijn. Maar notoire overtreders worden in de branche zelf aangepakt via een zojuist opgerichte commissie. Blocks: ‘Daar kunnen onze leden overtreders aanmelden. Dit systeem van ‘name and shame’ zal zeer effectief zijn’, aldus de directeur.

Tot nog toe loopt het niet storm bij het meldpunt, gaf Blocks toe. ‘Maar we moeten de markt even de tijd geven’, zei hij. Vorige week meldde NRC Handelsblad dat banken nog steeds hogere hypotheken verstrekken dan in de nieuwe gedragscode wenselijk wordt geacht. Zo zouden hoogopgeleide starters tot ruim zes keer hun inkomen kunnen lenen. De norm is maximaal 4,5 keer het bruto inkomen.

De NVB werkt ook nog aan een gedragscode over consumptief krediet, ofwel persoonlijke leningen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zei begin dit jaar onverantwoorde gelduitleen te gaan aanpakken. „Er zijn nog wat hobbeltjes te nemen als het gaat om deze gedragscode. Maar deze komt er ook aan”, aldus Blocks.

Terug