Welkom bij bel hypotheek. Bel hypotheek geeft onafhankelijke hypotheek informatie over verschillende hypotheken ook kunt u bij ons de nieuwste ins en outs over lezen over hypotheken. Bel hypotheek geeft hypotheek bedrijven ook de mogelijkheid te adverteren op onze hypotheek portal neem daarvoor contact op via ons contact formulier.

Uw Advertentie hier?

Wilt u op deze plaats adverteren, neem dan contact op met BelHypotheek. U kunt ons bereiken via email of u kunt telefonisch contact opnemen op het volgende nummer: 06 48242320

contact
 

Hypotheekakte wordt steeds goedkoper

Koopakten voor huizen dalen in prijs, testament steeds duurder AMSTERDAM - Een beetje assertieve huizenkoper betaalt tegenwoordig bij de notaris voor zijn hypotheekakte minder dan 700 euro. Diezelfde akte kan een minder assertieve koper 2000 euro kosten. Het is een gevolg van concurrentie tussen de notarissen. De notaris zelf lijkt echter te lijden onder de marktwerking. Gemiddeld wordt zijn boterham steeds dunner, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2003 zijn de gemiddelde tarieven met 2 procent gedaald. De onroerendgoedakten werden zelfs 8 procent goedkoper.

Onroerendgoedtransacties zijn goed voor tweederde van de omzet van notarissen. Vandaar dat sommige makelaars zich zorgen maken over de prijzenslag in deze beroepsgroep.

‘Brokken kunnen niet uitblijven’, stelt een van de makelaars, die anoniem wil blijven omdat hij dagelijks aan tafel zit bij goedkope en bij dure notarissen. Hij voorspelt dat huizenkopers in de toekomst meer en meer gedupeerd zullen worden door fouten van goedkope, gehaaste notarissen.

Het aantal klachten over notarissen is de afgelopen jaren niet toegenomen, sust Wilbert Kolkman, hoogleraar notariaat in Groningen. Toch maakt ook hij zich zorgen over broddelwerk van sommige notarissen als gevolg van de marktwerking. Hij vermoedt dat de meeste fouten pas over lange tijd bekend zullen worden. ‘Wanneer een koopakte niet deugt, kan het soms twintig jaar duren voordat blijkt dat die garage toch niet is meeverkocht’, stelt Kolkman.

De Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) is altijd tegen de invoering van marktwerking geweest. Een KNB-woordvoerder wijst op de stijgende tarieven van familiezaken als testamenten en samenlevingscontracten. Die zijn door de marktwerking juist duurder geworden sinds 2000. Het CBS berekent de prijsstijging voor familiezaken bij de notaris op 12 procent.

Over deze prijsstijging maakt de KNB zich geen zorgen. Volgens de notarissen subsidieerden de dure koopakten vroeger de goedkope testamenten. Dat is nu voorbij. ‘Een nadelig gevolg van de marktwerking is dat een testament voor een bijstandsmoeder duurder is geworden’, concludeert de KNB-woordvoerder.

Hij denkt overigens niet dat de kwaliteit van het werk van de gemiddelde notaris achteruit is gegaan. Daarvoor heeft de beroepsgroep een ‘kwaliteitsborgingssysteem’ opgezet.

Wel neemt het aantal notarissen gestaag toe. De KNB beëdigt binnenkort de 1500ste notaris. Drie jaar geleden turfde de organisatie nog 1400 notarissen. In 1999, voor de nieuwe Notariswet, telde Nederland 1300 notarissen.

Peter Ruys ziet alleen maar voordelen van de marktwerking. Hij vergelijkt dagelijks de tarieven van meer dan zeshonderd notariskantoren en ziet grote verschillen. Volgens deze website zijn de goedkoopste tarieven voor koop- en hypotheekakten te vinden in Leeuwarden. De duurste akten worden afgesloten in Amsterdam en omgeving.

Ruys is niet bang voor wanpresttaties. Volgens hem zijn er altijd goede en slechte notarissen geweest. De marktwerking geeft hem juist meer garantie dat er goed werk wordt geleverd, omdat een notaris anders klanten verliest.

Terug